Pentagonchef: Trump misslyckas i Venezuela

MOraDen tidigare chefen för Pentagon och viceförsvarsminister Frank Mora är ovanligt frispråkig om Trumps misslyckande i Venezuela. Mora säger i en TV-intervju att Trumps uttalanden är otydliga och att hotet om en militär intervention är mest för att skrämma militärerna. Mora hävdar att Trump är ursinnig på sina rådgivare för att de inte är korrekt underrättade om läget i Venezuela och för att det går dåligt.

Mora menar att USA:s och Limagruppens plan på att försvarsmakten skulle lösa konflikten var felaktig. Militärerna är korrupta och infiltrerade av knarkkartellerna och är därför inte intresserade av att släppa sin nuvarande position.

Varför kuppförsöket misslyckades menar han att det berodde på den venezolanska och kanske den kubanska underrättelsetjänsten som avslöjade planen. Han tycker dock att det var fel av John Bolton att peka ut försvarsministern Padrino López, högsta Domstolens ordförande Maikel Moreno och en till general från Casa Militar som de som förhandlade med USA. Det kommer bli svårare att förhandla i framtiden.

Pentagons tidigare chef menar också att vicepresidenten Mike Pence uttalande är förvirrande. Först går han hårt mot kubanerna och sedan säger att USA förhandlar med Kuba om Venezuela. Det är inte möjligt.

Putin, säger Mora, vill skapa kaos i Venezuela för att Ryssland ser det sydamerikanska landet som en del av USA:s sfär och vill använda Venezuela som en bricka i det geopolitiska spelet.

Angående den självutnämnde Guaidó säger Mora att han agerat rätt men att aktionerna varit för improviserade och att Guaido inte kan begära/lova saker han inte är säker på.

Den fd Pentagon-chefen säger att det här är en lång process och att trots den humanitära krisen måste man ha tålamod och vara enträgen. Han tror att Guaido blev lurad i kuppförsöket. Ett misstag var att blanda in Leopoldo Lopez som inte är omtyckt inom försvarsmakten. Det var ett strategiskt misstag.

Frank Mora hävdar att USA:s försvarsmakt idag är mer fokuserade på konflikterna i persiska viken, Nordkorea, kinesiska Söderhavet än konflikten i Venezuela. Men en eventuell militär intervention skulle innebära en ockupation och i en sådan konflikt går det inte att planera allt utan det kan hända saker du inte har kontroll över. När militärerna går in kommer de att neutralisera allt, de gör slut på allt. Inte heller att bomba presidentpalatset Miraflores löser problemet, menar den fd Pentagon-chefen.

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Instituto Superior de Investigación y Posgrado

Facultad de Ciencias Económicas, Universidad Central del Ecuador